Flugtrute Møn”Flugtrute Møn”


Redningen af vores jødiske landsmænd via Møn til Sverige.

Aktive pensionister i Møns Lokalarkiv, Lokalhistorisk Forening Møn og Langebæk Lokalhistoriske Arkiv arrangerede oktober 1923 en udstilling, der markerer 80 året for de danske jøders flugtruter via Møn til Sverige under den tyske besættelse af Danmark 1940 - 45.


Oktober blev valgt, fordi det var her flugten kulminerede med store grupper af jøder, hvor den 10. oktober var særlig dramatisk. Her foretog tyskerne en omfattende razzia ved landsbyen Borre på Møn for at standse en gruppe på 32 danske jøder, som var på vej til Liselund slot på Østmøn, hvorfra de skulle til Sverige om natten. Men takket være modstandsmanden Leo Købmann fra Kalvehave, pastor Sandager, doktor Aaboe og hofjægermester Knud Rudolf Iuel på Petersgaard ved Langenæs blev tyskernes razzia en fiasko.

Razziaen i Borre ramte læge Rasmus Fenger, baron Niels Rosenkrantz, universitetslektor Jens Bing, som var jødisk og ventede på skibslejlighed. Da man ikke kunne få fat i dr. Fengers chauffør, Chr. Jensen, som var mistænkt for illegalt arbejde, arresterede man hans hustru, Martha Jensen. Desuden arresterede man en dyrlæge Asmussens husbestyrerinde, frk. Schmidt, en 70-årig fhv. vognmand, Jens Nielsen og en chauffør Hansen, som kørte en bil tilhørende en vognmand Frimann.

Læs om udstillingen her: Bemærk V.A. Henriques beretning.

Udstillingen åbner igen den 16. januar 2024. Læs her. Udstillingen er forlænget til 31. oktober. 

Læs en flot anmeldelse på historie-online.dk

Man kan læse historien hos Erik Henriques Bing: En afbrudt flugt til Sverige. 2018.

I forbindelse med udstillingen udkom Bogen "Flugtrute Møn og redningen af vores jødiske landsmænd redigeret af Johannes Lundstrøm udgivet 2023 på forlaget Ravnerock.

Se forlagets hjemmeside her .


Hvis man gerne vil læse om evakuering af jøder via Møn kan også anbefales:

Gunnar Dyrberg: De ensomme ulve. 2. udgave 2010. Side 40-42.